Cazul Avertizorului de Integritate Paraschiv Nicolae Emanuel
Un fost angajat TCE susține că a fost dat afară abuziv de la muncă, pe motiv că a reclamat echipamentul pentru dezinfecție împotriva Covid-19
De Roxana Tănase -1 aprilie 20200
Nicolae Emanuel Paraschiv susține că i s-a desfăcut contractul de muncă de la TCE după ce a reclamat că a fost pus să facă dezinfecția mijloacelor de transport, deși nu a primit un echipament de protecție corespunzător. Conducerea societății susține, în schimb, că decizia de concediere a fost luată de Comisia de Disciplină, pentru "neîndeplinirea sarcinilor de serviciu".
Fostul angajat al societății TCE susține că a revenit la locul de muncă în data de 18 martie, după o perioadă de concediu medical, acordat ca urmare a unei intervenții chirurgicale efectuate la începutul lunii februarie.
În baza unei recomandări de la medicul specialist, pe data de 19 martie, a solicitat schimbarea locului de muncă, însă, spune el, cererea nu i-a fost aprobată.
Schimbarea locului de muncă a intervenit, însă, după ce conducerea societății a decis, în contextul pandemiei de Covid-19 și în baza hotărârii Comitetului Local pentru Situații de Urgență, că personalul aflat la controlul biletelor să realizeze dezinfecția mijloacelor de transport în comun.
Iar în acest moment au apărut însă alte probleme, de data aceasta care țin de echipamentul de protecție.
"În data de 19.03.2020 colegilor mei le-a fost dat ca și echipament de protecție pentru a face dezinfecție contra covid 19 un combinezon destinat industriei alimentare ( folosit în abatoare la transportul carcaselor), și o mască medicală de unică folosință cu recomandarea să fie spălată, călcată și refolosită. Am refuzat în data de 23.03.2020 să particip la dezinfecția mijloacelor de transport contra covid 19, deoarece echipamentul nu era conform cu standardele pentru efectuarea dezinfecției într-un mediu posibil viral", susține Paraschiv, care spune că a solicitat că a mai solicitat mutarea locului de muncă sau să fie trimis în șomaj tehnic.
"În data de 23, 24 și 25 .03.2020 am fost prezent în incinta TCE așteptând să primesc sarcini de lucru care să nu îmi pericliteze viața sau sănătatea. În data de 25 martie, în jurul orelor 14.00, șeful de departament și membru în comisia de disciplină mi-a adus un proces verbal de predare primire, în care apare o poza cu echipamentul de protecție ce urma să îmi fie predat. În poză apare o pelerină de ploaie, așa cum scrie pe instrucțiunile de folosire, o pereche de mănuși tip igenizat grup sanitar, o pereche de ochelari pentru protecție mecanică așa cum este specificat și pe instrucțiunile de folosire ( prelucrarea prin așchiere) și o masca de vopsitorie + filtrele aferente", mai povestește Nicolae Emanuel Paraschiv, care spune că în 26 martie a fost să facă dezinfecția mijloacelor de transport în punctul Gara de Vest, dar nu înainte de a semnala neregulile tuturor instituțiilor abilitate, respectiv ITM Prahova, DSP Prahova, Inspecția Muncii București și Ministerul Sănătății.
În aceeași zi, susține fostul angajat, a solicitat intervenția ambulanței pentru că avea dureri groaznice, motiv pentru care a fost transportat la Spitalul Județean, unde a refuzat concediul medical. A doua zi când a revenit la muncă i s-a înmânat decizia de desfacere a contractului de muncă.
"Nu este prima dată când mi se desface contractul de muncă. Am pățit acest lucru și anul trecut, când am fost dat afară pentru o postare pe Facebook, făcută în timpul liber. M-am judecat, iar instanța a decis sancționarea mea cu 10% pe o durată de trei luni, deși postarea a fost făcută în timpul meu liber. Am să contest și de data aceasta în instanță decizia prin care mi s-a desfăcut contractul de muncă", a precizat Nicolae Emanuel Paraschiv.
Directorul TCE Ploiești: Decizia aparține Comisiei de Disciplină
Contactat telefonic, directorul TCE Ploiești, Alexandri Nicolae, susține că "persoana în cauză nu mai este salariatul societății".
"Comisia de Disciplină a dispus desfacerea contractului de muncă pe motiv de neîndeplinire a sarcinilor de serviciu în situație de urgență. Dezinfectarea mijloacelor de transport în comun a fost dispusă având în vedere Hotărârea Comitetului Local pentru Situații de Urgență prin care s-a impus efectuarea operațiunilor de dezinfecție a mijloacelor de transport în comun. La fel ca și la București, controlorii din mijloacele de transport efectuează dezinfecția la capăt de linie. Cei care desfășoară această activitate au primit combinezoane, ochelari de protecție, mănuși și mască ", a precizat Alexandri Nicolae, directorul TCE Ploiești, care a precizat că există un aviz de la medicina muncii că ar fi putut desfășura activitatea, cu recomandarea manipulării de obiecte astfel încât greutatea acestora să nu fie mai mare de 3 kilograme.
Bineînțeles, inclusiv avizul de la medicina muncii este contestat de fostul angajat de la TCE Ploiești.
Sursa: https://www.observatorulph.ro/social/2564737-un-fost-angajat-tce-sustine-ca-a-fost-dat-afara-abuziv-de-la-munca-pe-motiv-ca-a-reclamat-echipamentul-pentru-dezinfectie-impotriva-covid-